boomgaard-sneeuw

Bestuiving van de boomgaard

Vorige week heeft het lenteweer de boomgaard echt goed doen ontwaken. Maar vandaag kregen we een pak sneeuw over ons heen. Het is afwachten wat dat gaat doen met de bestuiving. De boomgaard is nu op zijn kwetsbaarst: de knoppen zijn gezwollen en de eerste bloemen zijn al zichtbaar, dus hopelijk krijgen we geen nachtvorst ín de boomgaard.

Boomgaard-sneeuw-2

Nachtvorst

We hebben zojuist meters geplaatst in de boomgaard om de temperatuur te kunnen meten. Het is even afwachten wat gaat gebeuren. Bij nachtvorst kan de al uitgekomen bloesem bevriezen. De knoppen die nog niet open zijn hebben nog iets meer bescherming dus laten we hopen dat de vorst uitblijft. April doet wat ie wil.

Koud weer

De bloesem komt nu langzaam tevoorschijn bij verschillende rassen. Op een aantal dagen zagen wij de bloemknoppen transformeren naar bloesem. Vorige week vlogen de eerste bijen al goed door het warme lenteweer. Maar met dit koudere weer zijn de bijen niet zo blij en blijven ze liever in hun huisje zitten.

Gelukkig hebben we ook nog onze kleine mollige vriendjes: de hommels. Ze zijn niet alleen vriendelijk en schattig, de hommels helpen ons met het bestuiven van de boomgaard tijdens de koudere dagen. Bij een graad van rond de 10 °C vliegen de hommels buiten. De combinatie van bijen en hommels is dat we hopen dat de bestuiving goed zal verlopen. Want zonder een goede bestuiving, geen kersen.

Overkapping opgebouwd

We hebben hard gewerkt om de overkapping op te bouwen wat een beetje bescherming biedt tegen het koude weer van nu en de komende dagen. Dit kan net het verschil zijn dat wanneer toch vorst komt, we toch nog kersen kunnen plukken.

De ontwikkeling 

Onderstaande foto’s zijn van het ras Belise. Het verschilt enorm per ras en per rij hoe en hoe snel de bloemknoppen zich langzaam ontwikkelen tot kersen.

bloei-en-bestuiving

Delen is lief 😇

Meld je aan als Kersenvriend

Ben je ook zo gek op kersen? Als Kersenvriend ontvang je een reminder zodra het kersenseizoen begint, leuke aanbiedingen via de mail en informatie over onze kersenplukdag.
Aanmelden kersenvriend
We sturen je alleen e-mails tijdens het kersenseizoen. Lees hier onze privacyverklaring.