Hoe snoei je een kersenboom?

Zoals elke boom hebben kersenbomen regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat ze gezond en vitaal blijven. Een belangrijk aspect van het onderhoud van kersenbomen is het snoeien of het knippen van takken om de boom vorm te geven en de groei te bevorderen. Vandaag leggen we je uit hoe jij aan de slag kan om je eigen kersenboom te snoeien.

Wanneer snoeien

De twee momenten om een kersenboom te snoeien zijn in het vroege voorjaar als de sapstroom op gang komt, en na de pluk om extra licht in de boom te brengen.

Snoeien tijdens het vroege voorjaar vermindert het risico op ziekten of insectenplagen en stelt je in staat de structuur van de boom duidelijker te zien omdat er geen blad aan de boom hangt. Dit maakt het snoeien een stuk makkelijker.

Na de pluk knip je enkele dikke takken weg zodat er extra licht in de boom komt. Dit zorgt ervoor dat de kersenboom het jaar erna sterke bloemknoppen krijgt. Deze bloemknoppen zorgen voor de kersen van volgend jaar. Sterke bloemknoppen bevriezen minder snel in het voorjaar en daardoor heb je weer meer kans op een goede oogst.

Er is een uitzondering op de regel en dat is tijdens het plantjaar. Tijdens het plantjaar wordt er niet gesnoeid omdat de boom weinig groeit. Nog een belangrijke tip van Jo: ‘wees niet bang om te snoeien, want níet snoeien is nog vele malen erger dan een of twee foute knipjes. Met niet snoeien creëer je te weinig licht in de boom en dit is slecht voor de vruchtzetting.

Hoe te snoeien

Begin met het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken. Deze takken zijn te herkennen aan het ontbreken van blad- of bloemknoppen. Verwijder vervolgens twee of drie dikke takken en laat +- 20 centimeter over zodat je een stomp creëert. Let er vervolgens op dat er nog blad- of bloemknoppen aanwezig zijn op de stomp. Deze knoppen zorgen ervoor dat er een nieuwe scheut komt. Een scheut is een nieuwe stengel met blad- of bloemknoppen.

Zit er nou geen blad- of bloemknop op de stomp? Dan kijk waar de blad- of bloemknoppen zitten en knip de tak eventueel iets langer zodat er uiteindelijk een nieuwe scheut kan ontwikkelen. Deze nieuwe scheut komt hetzelfde jaar en zorgt voor vernieuwing in de boom. Het is de bedoeling om 1, 2 en 3-jarige scheuten in de boom te krijgen zodat de boom zich blijft verjongen. Als je bijvoorbeeld een 3-jarige scheut terugknipt op stomp, dan komt er een 1-jarige scheut terug.

Vervolgens knip je de zijtakken op de productietak op stompjes van 5 tot 10 centimeter. De zijtak op de productietak die het kortste bij de stam zit laat je staan waardoor je het jaar erna een nieuwe productietak krijgt. Knip vervolgens hangende takken voor de helft door om meer groei op deze tak te krijgen. Begrens de kop van de boom op gewenste hoogte. Knip vervolgens een of twee dikke takken in de kop weg.

Afbeelding 1. tak op stomp zetten

Gereedschap

Verzamel voordat je begint het goede gereedschap. Je hebt een scherpe snoeischaar nodig, afhankelijk van de grootte van de takken die je snoeit. Voor dikkere takken kan een takkenschaar of een zaag handig zijn. We raden het aan om handschoenen en eenveiligheidsbril te gebruiken om je handen en ogen te beschermen tegen vallende takken.

Kersenboom verzorgen na de snoei

Zorg ervoor dat je na het snoeien alle gevallen takken opruimt om ziekten of plagen te voorkomen. Geef de boom voldoende water, compost en een beetje kunstmest om een gezonde groei en herstel te bevorderen. Houd eventuele tekenen van ziekte of ongedierte in de gaten en behandel deze zonodig.

Door onze tips te volgen kun je jouw eigen kersenboom gemakkelijk zelf snoeien en ervoor zorgen dat deze jarenlang gezond en mooi blijft. Vergeet niet dat regelmatig snoeien essentieel is voor het behoud van een gezonde boom.

Delen is lief 😇

Meld je aan als Kersenvriend

Ben je ook zo gek op kersen? Als Kersenvriend ontvang je een reminder zodra het kersenseizoen begint, leuke aanbiedingen via de mail en informatie over onze kersenplukdag.
Aanmelden kersenvriend
We sturen je alleen e-mails tijdens het kersenseizoen. Lees hier onze privacyverklaring.