Hallo kersenliefhebbers!
Omdat we veel vraag krijgen naar wat leuke kersenrecepten, gaan we een aantal nieuwe recepten toevoegen aan onze website. En we hebben weer een lekker recept ontdekt: kersen-aardbeien merengues. Dit recept hebben we gekregen van Madlen Azaroglu van madaboutcooking. Dit recept moet je echt eens proberen!
Hieronder leggen wij je stap-voor-stap uit hoe je dit recept kunt maken.
Ingrediënten Kersen-Aardbeien Coulis
– 250 gram ontpitte kersen en aardbeien gemengd
– 50 gram fijne kristal suiker
Verder nog nodig
– Een zeef en een steelpannetje
Bereidingswijze
Pureer het fruit door de zeef. Het opgevangen puree samen met de suiker aan de kook brengen onder regelmatig roeren. Draai daarna het vuur zacht en laat nog even doorkoken totdat de gewenste dikte is bereikt. Laat het hierna afkoelen.
Ingrediënten Merengues
– 105 gram eiwit op kamertemperatuur en zonder een spoortje eigeel (105 gram zijn ongeveer 3 eiwitten)
– Snufje zout
– Volle theelepel maizena (3 a 4 gram)
– 1 theelepels vanille extract (geen vanille essence)
– 100 gram fijne suiker
– 70 gram poedersuiker
– Eventueel wat azijn om de kom te ontvetten
Verder nog nodig
– Een bakplaat en bakpapier.
– Een mixer en een metalen lepel
– Glazen of een metalen kom (geen plastic)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 100 a 110 graden Celsius (hetelucht). Ontvet de kom eventueel met wat azijn en droog goed af. Mix de eiwitten in de ontvette schaal op middelmatige snelheid totdat er wat belletjes ontstaan. Voeg dan het zout toe en zet de mixer op een hogere stand. Mix het eiwit van doorzichtig naar wit tot nog wat witter en dan totdat het romiger wordt. Voeg vervolgens maizena en de vanille extract toe. Zet dan de mixer op de hoogste stand en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Blijf net zolang kloppen totdat er geen korreltjes suiker meer te voelen zijn in de eiwitstructuur. Als er mooie pieken ontstaan en je kunt de kom omkeren, zonder dat het schuim eruit zakt is het schuim goed. Schep met een metalen lepel wat kersen-aardbeien coulis in een spiraalvorm door het schuim en schep zo snel mogelijk grote hoopjes op de bakplaat. Maak ze zo groot als je wilt. Bak de merenques heel langzaam op ongeveer 100 – 110 graden Celcius (hangt van je oven af) voor ongeveer anderhalf tot twee uur. Kijk daarna of ze goed aanvoelen, zijn ze licht en luchtig? Zet dan de ovendeur op een kier en laat ze afkoelen. Als je ze een avond van te voren maakt, laat ze dan de hele nacht drogen in de oven. Houdt in ieder geval rekening met een droogtijd van minimaal twee uur. Ze zijn dan knapperig van buiten en een beetje zacht en plakkerig in het midden.
Serveertip
Eet smakelijk!