Afgelopen-maanden

Nieuw veel belovend ras aangeplant

Een nieuw jaar betekent natuurlijk ook weer een nieuw kersenseizoen. We hebben de afgelopen maanden uiteraard niet stilgezeten en delen dan ook graag in dit blog een nieuw veel belovend ras en wat we de afgelopen maanden hebben gedaan.

Zomersnoei

Direct na het kersenseizoen zijn we gestart met het snoeien van onze kersenbomen, waarbij de dikke takken uit de boom zijn gehaald. Dit zorgt ervoor dat de takken die over blijven genoeg zonlicht krijgen en er in het nieuwe seizoen zich mooie, sterke bloemknoppen ontwikkelen. Deze sterke bloemknoppen zijn beter bestand tegen de lentevorst in het voorjaar en dit vergroot de kans dat we in de zomer kersen kunnen plukken.

Herstel werkzaamheden kappen

Zoals je wellicht weet is in april vorig jaar een gedeelte van onze overkapping ingestort door hevige sneeuwval. We hebben toen herstel werkzaamheden uitgevoerd om de kersenoogst te redden. Echter was hier niet alles direct mee opgelost. Doordat we na het kersenseizoen de folie konden oprollen, hadden we meer ruimte om de kappen verder te herstellen. Uiteindelijk hebben de herstelwerkzaamheden nog vrij veel tijd gekost, maar het resultaat mag er zijn; de kappen zijn steviger als voorheen. Laten we hopen dat er dit jaar geen sneeuw komt in april.

Aanplanten nieuw ras ‘Sweet Ariana’

Begin december hebben we het nieuw veel belovend ras Sweet Ariana aangeplant. Doordat deze kers een week eerder rijp is dan ons eerste ras Bellise, kunnen we een weekje eerder genieten van het kersenseizoen. Voor een vroeg ras is het een stevige en sappige zoete kers. Dit brengt extra aanbod in het vroege segment! Het is wel nog even wachten, want dit ras komt net zoals ieder ander ras pas na drie jaar in productie.

Wintersnoei

Last but not least: momenteel zijn we de komende twee maanden nog bezig met de wintersnoei. Bij de wintersnoei focussen we ons voornamelijk op het verwijderen van slechte takken of takken die niet productief zijn. Verder worden de productietakken smaller gemaakt om extra licht te creëren. Kersen die in de zon hangen krijgen meer smaak. De lichte takken worden gehalveerd om meer groei te stimuleren en hierdoor krijgen we dikkere kersen. We horen het je al denken: ‘poe wat technisch’, maar de wintersnoei is superbelangrijk om lekkere kersen te kunnen telen. We willen dit dan ook graag met je delen zodat je een beetje inzicht krijgen in onze kersenteelt en wat we in de winter zoal doen.

Delen is lief 😇

Meld je aan als Kersenvriend

Ben je ook zo gek op kersen? Als Kersenvriend ontvang je een reminder zodra het kersenseizoen begint, leuke aanbiedingen via de mail en informatie over onze kersenplukdag.
Aanmelden kersenvriend
We sturen je alleen e-mails tijdens het kersenseizoen. Lees hier onze privacyverklaring.