Merchant-kers-2023

Voorjaarsupdate 2023

Het is alweer een tijdje geleden dat we elkaar gezien en gesproken hebben. We hebben uiteraard de afgelopen tijd niet stilgezeten en delen graag een voorjaarsupdate in deze blog. Zo zijn we momenteel bezig met de wintersnoei, hebben we nieuwe rassen geplant en geven we een update over de ontwikkeling van de bloemknoppen.

Nieuwe rassen

We hebben maar liefst twee nieuwe rassen aangeplant, namelijk Sweet Lorenzo en Areko. De Sweet Lorenzo is een knapperige en sappige kers en is hiermee een nieuwe aanvulling van ons vroeg assortiment. De Sweet Lorenzo komt al over twee jaar in de verkoop. 

Het ras Areko rijpt ongeveer gelijktijdig met de Kordia omdat het een kruising is tussen Kordia en Regina en ziet er veelbelovend uit. Areko heeft een wauw-factor. We zijn dan ook erg enthousiast en hopen dat Areko zijn verwachting waar maakt. 

Hiernaast hebben we ook nog een extra rij bijgeplant van Sweet Ariana om het vroege assortiment verder te versterken. Het zal nog twee jaar duren voordat de Areko in de verkoop ligt. Het is dus nog even afwachten maar dan hebben we iets om naar uit te kijken! 

We verwachten dit jaar wel de eerste Prim kersen in de verkoop te hebben. Deze hebben we drie jaar geleden geplant en is ook een vroege kers die heel stevig is. Uniek in het vroege segment aangezien vroege rassen vaak aan de zachte kant zijn.

Ontwikkeling bloemknoppen

Hoe staat het nu ervoor met de bloemknoppen? Jullie willen vast weten wanneer de eerste bloemknoppen openen en wanneer het kersenseizoen dit jaar gaat beginnen. 

De Kordia staat er goed bij. De knoppen zijn nog gesloten en dat is op zich goed nieuws vanwege de nachtvorst die momenteel nog heerst. Op de foto hieronder is goed te zien dat de bloemknop nog vrij gesloten is. 

Kordia-kers-2023

We hebben ook even gekeken hoe de Merchant erbij staat aangezien dit een van de eerste rassen is die in de verkoop ligt. Op de foto hieronder is te zien dat de Merchant ook nog vrij gesloten is. Dit is het startpunt van de ontwikkeling van de kers. Vanaf dit moment kunnen we heel mooi bijhouden hoe de bloemknop zich verder ontwikkelt tot kers. 

Merchant-kers-2023

Wat ons wel een beetje verbaasd heeft is dat ondanks de koude nachten de eerste knoppen van de Sweet Ariana langzaam beginnen te zwellen. De eerste groene deeltjes zijn al zichtbaar zoals te zien op de foto hieronder. 

We hopen uiteindelijk dat Sweet Ariana een van de eerste rassen gaat worden van onze verkoop. Hier is het wel nog even twee jaar op wachten voordat deze echt in de verkoop ligt. Wel komen er dit jaar de eerste kersen van de boom. 

Zou de Sweet Ariana dan dit jaar als eerste rijp zijn? We zijn zelf namelijk erg benieuwd en laten jullie deze zomer graag proeven van de eerste kersen die van de boom komen. 

Sweet-Ariana-kers-2023

Nu hebben we de rassen Kordia, Merchant en Sweet Ariana uitgelicht, de bloemknoppen van de andere rassen zijn nog allemaal gesloten. Dit is in principe een goed teken. Het kan tenslotte nog altijd vriezen tot de ijsheiligen op 15 mei. Laten we hopen dat de vorst ons bespaart blijft zodra de meeste bloemknoppen opengaan.

We zullen via onze website en social media om de zoveel tijd een update geven over de ontwikkeling van bloemknop tot kers. Blijf ons in de gaten houden!

Delen is lief ­čśç

Meld je aan als Kersenvriend

Ben je ook zo gek op kersen? Als Kersenvriend ontvang je een reminder zodra het kersenseizoen begint, leuke aanbiedingen via de mail en informatie over onze kersenplukdag.
Aanmelden kersenvriend
We sturen je alleen e-mails tijdens het kersenseizoen. Lees hier onze privacyverklaring.