Duurzame-kersen-natuur

Werken met de natuur

Als Kersenbedrijf werken wij veel samen met de natuur. Wij zijn afhankelijk van een goede biodiversiteit in, én rondom, de kersenboomgaard. Waar we vroeger de focus hadden liggen op bemesten, beregenen en bespuiten, hebben we in 2017 besloten om het anders te gaan aanpakken en meer de focus te leggen op zuurstof, organische stof en microleven. Met andere woorden: focus op biodiversiteit. Inmiddels maken we gebruik van meerdere methoden om de biodiversiteit te stimuleren.

''We need to learn how to work with nature, rather than against it.'''
- David Attenborough
Te vinden op deze pagina

Data uit de bodem en boomgaard

Kersen-duurzaam-bladmonsters
Duurzame-kersen-grondmonsters

Meten is weten. Waar we vroeger dit eens in de zoveel tijd deden. Doen we dit nu jaarlijks om te zorgen dat we weten wat de gehaltes in de grond zijn. Dit doen we door ieder jaar blad- en grondmonsters te nemen. Op basis van de actuele data maken we nu gerichte beslissingen om de bodem en biodiversiteit te bevorderen.

Geen kunstmest maar suikerrietmellase

Suikerrietmelasse-voedsel-bodemleven

Een van de eerste veranderingen die we hebben doorgevoerd is door het stoppen met het gebruiken van kunstmest. Kunstmest wordt gebruikt om een snelle groei en productie te stimuleren. Na de tweede wereldoorlog werd dit veel gebruikt om de voedseltekorten weg te werken. En zo is de kunstmest nooit weggegaan. Maar door die snelle groei en hogere producties komen er ook andere problemen om de hoek kijken. Dat weten wij gelukkig nu en daarom zijn wij overgestapt op een nieuw en natuurlijk middel: suikerrietmellase. Je raadt het al, het komt van suikerriet af. Suikerrietmellase stimuleert de groei op een natuurlijke en pragmatische manier.

Compost, lavasteen en japanse haver voor een gezonde en luchtige bodem

Om een gezonde en luchtige bodem te creëren gebruiken wij nu compost, lavasteen en japanse haver. Bij een gezonde bodem zijn de kersenbomen beter bestand tegen ziekten en plagen. Omdat wij de bomen weerbaarder maken hoeven ze ook minder beschermd te worden. Maar ook het bodemleven blijft actief. Compost is namelijk voedsel voor het bodemleven. Zo helpen wormen ons om gangen in de grond te maken om te zorgen dat water snel wordt afgevoerd. Kersenbomen mogen geen natte voeten hebben. En de mest van de wormen is ook weer eten voor de bomen. 

Je kan het zo zien: de grond heeft ook een complete biodiversiteit en alles in die grond moet goed met elkaar samenwerken om goed te kunnen functioneren.

Biologische muizenbestrijding

Muizen snoepen graag aan de worstels van onze kersenbomen. Als de wortels worden weggegeten dan kunnen de bomen geen voeding meer opnemen en sterven ze. Niet handig als je duurzaam kersen wil telen. Om dit te voorkomen hebben wij in samenwerking met IVN een torenvalkkast en een kerkuilenkast in de boomgaard geplaatst. Doordat de jongen gevoerd moeten worden gaan de torenvalk en de kerkuil op muizenjacht. De kerkuil jaagt ‘s nachts en de torenvalk en buizerd jagen overdag. Zo kunnen we de natuur zelf zijn gang laten gaan.

Bijen voor bestuiving

Bijen helpen ons met de bestuiving van de kersenbloesem. Zonder bijen hebben we maar 50% van de productie. Daarom vinden wij het belangrijk dat er een goed klimaat is in en rondom de kersenboomgaard. Zelf doen we dit door te kiezen voor middelen die niet schadelijk zijn voor de bij. We helpen de bijen ook door met een vlaggensysteem te werken. Met dit vlaggensysteem kunnen de bijen gemakkelijk de weg naar de kast terugvinden. Zo zorgen we ervoor dat de populatie groot blijft.

Certificeringen

cb_logo

GLOBAL G.A.P. is een internationale erkende norm voor land- en tuinbouwbedrijven. De afkorting staat voor Global Good Agricultural Practice. De GLOBAL G.A.P. norm heeft eisen met betrekking tot voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit van landbouw en de toeleveringsketen. De GLOBAL G.A.P.-normen bevat niet alleen eisen voor het proces maar ook voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers en gewassen. Wij vinden het belangrijk dat wij mee gaan met de trends die spelen rondom deze begrippen. Daarom hebben wij ervoor gekozen omvons aan te sluiten bij GLOBAL G.A.P. om deze certificering in ontvangst te nemen.

Naast versheid, variatie en kwaliteit, hechten wij veel waarde aan duurzaamheid en het achterlaten van een goede biodiversiteit. Wij zijn trots dat wij PlanetProof gecertificeerd zijn en ieder jaar meer stappen zetten richting een steeds duurzamere teelt waarbij biodiversiteit hoog in het vaandel staat.

PlanetProof

Wil jij zelf biodiversiteit beter begrijpen?

Wil jij ook beter begrijpen waarom een goede biodiversiteit nou zo belangrijk is? Bekijk dan de documentaire van David Attenborough ”A Life On Our Planet” en kom erachter waarom een goede biodiversiteit belangrijk is voor de natuur. Deze documentaire legt het eenvoudig uit. 

Kersenvriend

Meld je aan als Kersenvriend

Bent je ook zo gek op kersen? Meld je dan aan als onze Kersenvriend!

Als Kersenvriend ontvangt je:

Wij zullen je niet spammen. Lees onze privacyverklaring.