Werken met de natuur

Met liefde

Focus op biodiversiteit

De laatste jaren zijn we met onze teelt steeds meer gaan focussen op het zorgen voor een goede balans in de biodiversiteit in onze boomgaard. We hebben geleerd dat een goed gewas begint met een goede grond. Vandaar dat wij regelmatig blad- en grondmonsters nemen en tekorten aanvullen met natuurlijke producten. Op deze manier maken we de grond gezond en leefbaar voor het bodemleven.

Kersenbomen
Data-kersenboomgaard

Slim tekorten aanvullen

Data uit de bodem en boomgaard

Meten is weten. Waar we vroeger dit eens in de zoveel tijd deden. Doen we dit nu jaarlijks om te zorgen dat we weten wat de gehaltes in de grond zijn. Dit doen we door ieder jaar blad- en grondmonsters te nemen. Op basis van de actuele data maken we nu gerichte beslissingen om de bodem en biodiversiteit te bevorderen.

Duurzame producten

Geen kunstmest meer

Een van de eerste veranderingen die we hebben doorgevoerd is door het stoppen met het gebruiken van kunstmest. Kunstmest wordt gebruikt om een snelle groei en productie te stimuleren. Na de tweede wereldoorlog werd dit veel gebruikt om de voedseltekorten weg te werken. En zo is de kunstmest nooit weggegaan. Maar door die snelle groei en hogere producties komen er ook andere problemen om de hoek kijken. Dat weten wij gelukkig nu en daarom zijn wij overgestapt op een nieuw en natuurlijk middel: suikerrietmellase. Je raadt het al! Het komt van suikerriet af. Suikerrietmellase stimuleert de groei op een natuurlijke en pragmatische manier.

Duurzame producten

Compost, Japanse haver en lavasteen

Om een gezonde en luchtige bodem te creëren gebruiken wij nu compost, lavasteen en japanse haver. Bij een gezonde bodem zijn de kersenbomen beter bestand tegen ziekten en plagen. Omdat wij de bomen weerbaarder maken hoeven ze ook minder beschermd te worden. Maar ook het bodemleven blijft actief. Compost is namelijk voedsel voor het bodemleven. Zo helpen wormen ons om gangen in de grond te maken om te zorgen dat water snel wordt afgevoerd. Kersenbomen mogen geen natte voeten hebben. En de mest van de wormen is ook weer eten voor de bomen.

Je kan het zo zien: de grond heeft ook een complete biodiversiteit en alles in die grond moet goed met elkaar samenwerken om goed te kunnen functioneren.

Samenwerken met natuur

Biologische muizenbestrijding

Muizen snoepen graag aan de worstels van onze kersenbomen. Als de wortels worden weggegeten dan kunnen de bomen geen voeding meer opnemen en sterven ze. Niet handig als je duurzaam kersen wil telen. Om dit te voorkomen hebben wij in samenwerking met IVN een torenvalkkast en een kerkuilenkast in de boomgaard geplaatst. Doordat de jongen gevoerd moeten worden gaan de torenvalk en de kerkuil op muizenjacht. De kerkuil jaagt ‘s nachts en de torenvalk en buizerd jagen overdag. Zo kunnen we de natuur zelf zijn gang laten gaan.

Samenwerken met natuur

Bestuiving

Voor de bestuiving van de kersenbloesem zijn we volledig afhankelijk van onze kleine vriendjes, de bijen en hommels. Zonder bijen en hommels is kersen telen heel lastig. Vandaar dat we het ook zo belangrijk vinden om te zorgen voor een goede biodiversiteit in en rondom onze boomgaard.

Verantwoord ondernemen

Certificeringen

GLOBAL G.A.P. is een internationale erkende norm voor land- en tuinbouwbedrijven. De afkorting staat voor Global Good Agricultural Practice. De GLOBAL G.A.P. norm heeft eisen met betrekking tot voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit van landbouw en de toeleveringsketen. De GLOBAL G.A.P.-normen bevat niet alleen eisen voor het proces maar ook voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers en gewassen. Wij vinden het belangrijk dat wij mee gaan met de trends die spelen rondom deze begrippen. Daarom hebben wij ervoor gekozen om ons aan te sluiten bij GLOBAL G.A.P. om deze certificering in ontvangst te nemen.

Naast versheid, variatie en kwaliteit, hechten wij veel waarde aan duurzaamheid en het achterlaten van een goede biodiversiteit. Wij zijn trots dat wij PlanetProof gecertificeerd zijn en ieder jaar meer stappen zetten richting een steeds duurzamere teelt waarbij biodiversiteit hoog in het vaandel staat.

Must watch

Biodiversiteit uitgelegd door David Attenborough