kersenseizoen

Wanneer begint het kersenseizoen?

Dat is inderdaad een goede vraag! We krijgen deze vraag het hele jaar door en in aanloop naar het seizoen begint de telefoon te rinkelen, ontvangen we Facebook berichten en komen we met mensen in contact die ons vragen wanneer die kersen er toch eindelijk weer zijn. Daarom dat we besloten dit blog te schrijven om meer duidelijkheid te creëren. Zelfs voor ons is het ieder jaar een verrassing. 

Dus wanneer begint het kersenseizoen?

De start is afhankelijk van drie belangrijke maanden: maart, april en mei. Als de temperatuur tijdens deze maanden hoog ligt, dan krijgen we een vroeg seizoen. Is de temperatuur laag tijdens deze drie maanden, dan krijgen we een laat seizoen. Dit geeft vaak al een goede indicatie wanneer het kersenseizoen van start kan gaan. In feite zijn we dus afhankelijk van de weergoden.

wanneer-begint-kersenseizoen

Vroeg of laat kersenseizoen?

Zo kunnen we onderscheid maken tussen een vroeg, normaal en laat seizoen. Een vroeg seizoen is wanneer de eerste kersen begin juni rijp zijn. Bij een normaal seizoen zijn de kersen rond half juni rijp. Een laat seizoen is als de kersen eind juni rijp zijn.

Het is elk jaar verschillend dus ook wij moeten iedere jaar weer afwachten tot kort voor het kersenseizoen van start gaat, ongeveer vijf weken van te voren weten we of het een vroeg, normaal of laat seizoen wordt.

Onze laatste kersenseizoenen

Om jullie een beeld te geven hoevaak een seizoen vroeg, normaal of laat start, hebben we een opsomming gemaakt van onze laatste seizoenen.
2

2020: start seizoen 15 juni 2020 – normaal seizoen
2019: start seizoen 24 juni 2019 – normaal seizoen
2018: start seizoen 15 juni 2018 – normaal seizoen
2017: start seizoen 16 juni 2017 – normaal seizoen
2016: start seizoen 4 juli 2016 – laat seizoen
2015: start seizoen 22 juni 2015 – normaal seizoen
2014: start seizoen 3 juni 2014 – vroeg seizoen

Verschil tussen seizoenen

Er kunnen grote verschillen zitten tussen de ontwikkeling van de kersen in bepaalde seizoenen. Dit is in onderstaande foto goed te zien. 

In 2021 hebben wij bijvoorbeeld een koud voorjaar gehad, waardoor de bloei werd vertraagd.

Verschil-kersenseizoen

Update kersenseizoen 2022

Door het warme begin van het voorjaar verwachten we een vroeg kersenseizoen. Als we nu een schatting moeten maken zou dat ongeveer half juni zijn. Misschien zelfs wel 13 juni! Dat betekent dat we dit jaar lekker vroeg kersen kunnen eten. Wil je nu geen kers missen? Meld je dan aan als onze Kersenvriend en ontvang een mail zodra het seizoen start.

Ons kersenbedrijf ligt in Klimmen, Zuid-Limburg.

Groetjes Jo & Monica Schaepkens

Delen is lief:

Meld je aan als Kersenvriend

Ben je ook zo gek op kersen? Als Kersenvriend ontvang je een reminder zodra het kersenseizoen begint, leuke aanbiedingen via de mail en informatie over onze kersenplukdag.
Aanmelden kersenvriend
We sturen je alleen e-mails tijdens het kersenseizoen. Lees hier onze privacyverklaring.

Nog even geduld!

Het duurt nog even voor het kersenseizoen van 2023 begint.

Meld je daarom aan als onze kersenvriend en ontvang een reminder zodra het seizoen van start gaat!

We sturen je alleen e-mails tijdens het kersenseizoen. Lees hier onze privacyverklaring.