Wanneer zijn de kersen rijp?

zoete kersen

Wanneer zijn de kersen rijp? Deze vraag krijgen wij regelmatig gesteld en die willen wij ook graag (proberen) te beantwoorden met de inzichten die wij momenteel hebben. Maar helaas is er geen vaste datum wanneer de kersen rijp zijn. Dit heeft te maken met een aantal factoren.

Warm voorjaar

Uiteraard is er bij een warm voorjaar (april, mei) een vroeg kersenseizoen. Dit heeft te maken te maken met de temperatuur. Als de temperatuur hoog ligt dan krijgen de kersenbomen een snelle ontwikkeling. Vorig kersenseizoen (2018) was een vroeg jaar, wat betekende dat de kersen vroeg rijp waren. Vorig jaar zijn wij rond de 18 juni begonnen met de eerste pluk.

Koud voorjaar

Bij een koud en guur voorjaar is de rasontwikkeling veel trager. Dit heeft ook weer te maken met de temperatuur. Bij een koud voorjaar start het kersenseizoen soms wel 14 dagen later. Bij een koud voorjaar zijn de kersen later rijp. De eerste kersen zijn dan ongeveer rijp rond eind juni / begin juli. We hebben ook een keer meegemaakt dat de kersen rond half juli pas rijp waren.

Wanneer zijn de kersen rijp dit jaar?

De verwachting is – als het weer zo doorzet – dat we rond 20 juni de eerste kersen kunnen plukken, onder voorbehoud. Waarschijnlijk zal het dit jaar weer een vroeg kersenseizoen worden. De mei periode kan nog roet in het eten gooien als de weergoden niet meewerken. Het kan officieel gezien nog altijd vriezen tot 15 mei, de ijsheiligen.

Scroll naar top