zoete kersen

Wanneer zijn de kersen rijp?

Wanneer zijn de kersen rijp? Deze vraag krijgen wij regelmatig gesteld en die willen wij dan ook graag beantwoorden. Helaas is er geen exacte startdatum, het verschilt namelijk ieder jaar en dit heeft namelijk te maken met de weergoden.

Warm voorjaar

Uiteraard is er bij een warm voorjaar (april, mei) een vroeg kersenseizoen. Dit heeft te maken te maken met de temperatuur. Als de temperatuur hoog ligt dan doorlopen de kersenbomen een snelle ontwikkeling. Vorig kersenseizoen (2018) was een vroeg jaar, wat betekende dat de kersen vroeg rijp waren. Vorig jaar zijn wij rond 18 juni begonnen met de eerste kersenpluk.

Koud voorjaar

Bij een koud en guur voorjaar is de rasontwikkeling veel trager. Dit heeft ook weer te maken met de temperatuur. Bij een koud voorjaar start het kersenseizoen soms wel twee weken later. Bij een koud voorjaar zijn de kersen later rijp. De eerste kersen zijn dan ongeveer rijp rond eind juni / begin juli. We hebben ook een keer meegemaakt dat de kersen rond half juli volgroeid waren.

Wanneer zijn de kersen rijp dit jaar?

De verwachting is – als het weer zo doorzet – dat we rond 20 juni de eerste kersen kunnen plukken, onder voorbehoud. Waarschijnlijk zal het dit jaar weer een vroeg kersenseizoen worden. De mei periode kan nog roet in het eten gooien als de weergoden niet meewerken. Het kan officieel gezien nog altijd vriezen tot 15 mei, de ijsheiligen.

Normaal gesproken start het kersenseizoen rond half juni. 

UPDATE JUNI 2022: we verwachten dat komend seizoen midden juni van start gaat. Wil je weten wanneer de eerste kersen geplukt worden? Meld je dan hieronder aan als onze kersenvriend óf houd onze Facebook of Instagram pagina in de gaten.

Groetjes Jo en Monica

Delen is lief 😇

Meld je aan als Kersenvriend

Ben je ook zo gek op kersen? Als Kersenvriend ontvang je een reminder zodra het kersenseizoen begint, leuke aanbiedingen via de mail en informatie over onze kersenplukdag.
Aanmelden kersenvriend
We sturen je alleen e-mails tijdens het kersenseizoen. Lees hier onze privacyverklaring.